Què és la DOP Fesols de Santa Pau?
Coneix els secrets dels Fesols de Santa Pau
Vídeo resum de la història i curiositats dels Fesols de Santa Pau
Què és una DOP?
Una Denominació d’Origen Protegida és un distintiu que té com a objectiu reconèixer els productes de qualitat i els productes tradicionals, agrícoles i alimentaris. Aquests productes es caracteritzen per tenir unes qualitats específiques obtingudes gràcies a la seva zona geogràfica de cultiu, i als factors naturals i humans d’aquesta.
Tenint en compte això, les fases de producció, transformació i elaboració d’aquest producte han de tenir lloc dins d’aquesta zona.
El distintiu de la DOP informa els consumidors del valor afegit que tenen aquests productes respecte a d’altres que es poden trobar al mercat, i el garanteix mitjançant una sèrie de requisits que els cultivadors i els elaboradors han de respectar. D’altra banda, aquesta distinció, també promou la preservació del conreu pels seus valors històrics i gastronòmics.
Reglament (UE) núm. 1151/2012 sobre règims de qualitat de productes agrícoles i alimentosos (DOUE L343 de 14/12/2012).
DOP Fesols de Santa Pau
La DOP Fesols de Santa Pau té com a objectiu distingir i protegir les llavors de fesols (Phaseolus vulgaris L.) de les varietats tradicionals, tant seques com cuites o en conserva, produïdes en sòls volcànics de la comarca de la Garrotxa.
Pep Sau / Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau
Què fa tan especials els Fesols de Santa Pau?
Les característiques específiques dels Fesols de Santa Pau fan que aquest producte sigui considerat d’alt valor gastronòmic, tant a la comarca de la Garrotxa com arreu de Catalunya, i que sigui l’ingredient principal d’una gran quantitat de receptes.
Les seves qualitats, les adquireixen gràcies a la terra volcànica en què són cultivats, un sòl porós i lleuger que afavoreix la retenció de l’aigua de la pluja sense provocar embassaments.
Els Fesols de Santa Pau són blancs i de forma arrodonida, tenen una superfície lleugerament brillant i la seva textura és més aviat llisa. El gra és de mida petita, amb un pes mitjà de 18 a 30 g per 100 llavors.
Una vegada cuits, destaquen per tenir un gust molt suau, amb una textura especialment cremosa, una farinositat baixa-mitjana i una pell poc perceptible.
També són reconeguts pel seu elevat contingut de proteïnes.
Saltejat de Fesols de Santa Pau amb botifarra esparracada i bolets | Restaurant Hostal dels Ossos
Zona de producció
El cultiu d'aquest fesol a la vila de Santa Pau ha realçat el producte i les seves propietats tan característiques. És per això, que aquest municipi de la Garrotxa, Catalunya, dóna nom a la Denominació d'Origen Protegida.
Els productors i consumidors de la zona sempre havien defensat que les qualitats tan preuades d'aquest llegum es devien a la terra volcànica en què es conreava. L'any 2007, un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya va demostrar que la saviesa popular tenia raó i que les mateixes llavors de fesols, plantades en un altre territori amb sòls de característiques diferents, no produïen un fruit tan excepcional com les cultivades en els camps d'origen volcànic de la zona.
Aquest estudi, anomenat "Efectes genètics, ambientals i d'interacció sobre components químics relacionats amb el valor sensorial dels fesols en gra (Phaseolus vulgaris L.)", d'Alexy Flórez Vergara, revela que els sòls volcànics on es conreen els fesols presenten una alta capacitat d’intercanvi catiònic, com a conseqüència de les seves especials argiles i de l’elevada proporció de matèria orgànica.
Aquesta propietat afavoreix l'elevat contingut de proteïna del fesol, una característica directament associada a la seva baixa farinositat. Així mateix, el baix contingut en calci d’aquests sòls i el seu pH feblement àcid o neutre influeixen en la baixa percepció de la pell d'aquest llegum. Aquestes dues característiques i el sabor suau del fesol es potencien amb les temperatures moderades de mitjans d’agost, quan té lloc la seva maduració.
Mapa dels municipis de la Garrotxa amb sòls d’origen volcànic als que està limitada la producció i elaboració dels Fesols de Santa Pau
La producció i l’elaboració dels Fesols de Santa Pau amb DOP queda restringida als sòls d’origen volcànic dels municipis de Santa Pau -principal nucli de producció-, Castellfollit de la Roca, les Planes d'Hostoles, les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts, tots pertanyents a la comarca de la Garrotxa.
La zona de la DOP s’ha limitat només a aquests sòls de naturalesa volcànica, principalment d'emissions volcàniques recents, ja que han demostrat que posseeixen unes característiques molt especials. Són sòls excepcionals que no es troben en cap altra zona de la península Ibèrica.
La protecció d’aquests sòls va ser un dels motius de la creació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l’any 1982.
Camp de Fesols de Santa Pau conreat amb terra de naturalesa volcànica
Distintius de la DOP Fesols de Santa Pau
El logotip propi de la DOP Fesols de Santa Pau i el logotip de la Unió Europea són els segells que garanteixen l'origen i la qualitat dels autèntics Fesols de Santa Pau.
Els podeu trobar en tots els envasos d'aquest producte, ja sigui sec, cuit o en conserva.
Els Fesols de Santa Pau no es venen mai a granel. Aquest producte es comercialitza sempre envasat i amb l’etiqueta del Consell Regulador.
Consell Regulador
El Consell Regulador és l'òrgan encarregat de garantir que els fesols comercialitzats sota la DOP Fesols de Santa Pau, compleixin els següents requisits:
- Cultiu i elaboració del producte dins la zona geogràfica delimitada per la Denominació.
- Les qualitats específiques d'aquests fesols.
- El compliment dels processos i les condicions de cultiu i elaboració.
Per a més informació pots consultar el plec de condicions i el reglament de la DOP.
L'etiqueta del Consell Regulador es pot trobar en tots els envasos de Fesols de Santa Pau. Aquesta garanteix el compliment de tots els requisits per part del producte | Pep Sau / Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau