Història dels Fesols de Santa Pau
Un producte amb tradició
La zona de la Denominació d'Origen Protegida ha estat tradicionalment un lloc de cultiu de fesols. De fet, el document més antic de què es té constància, en el qual ja es parla d'aquest producte, data de 1834. En un manuscrit extret del diari d'un pagès de l'època.
La revisió dels tractats generals sobre l'agricultura de la zona suggereixen que és durant els segles XVIII i XIX quan es consolida el cultiu dels Fesols de Santa Pau, i es converteixen en un element important de la dieta juntament amb el fesolet menut i les faves.
L'any 1854, la fama d'aquest llegum ja havia traspassat fronteres. Una carta del governador civil de la província de Girona, dirigida a l'alcalde de Santa Pau, li demanava una mostra de fesols per portar a l'Exposició Universal de París. Malauradament, no era època de collita, i l'alcalde va haver de respondre que no disposaven del producte.
Manuscrit de 1834, extret del diari d'un pagès de l’època, en el que ja es parla de fesols
Origen i evolució
La varietat tradicional de fesols més coneguda, la introducció de la qual com a mínim es remunta al segle XIX, té origen mesoamericà, i probablement va arribar d'Amèrica Central a causa de l'intercanvi econòmic i l'emigració que existia amb Catalunya a través dels denominats indians (vilatans que emigraven al centre i sud d'Amèrica, regions conegudes llavors com les Índies), ja que Olot, capital de la comarca de la Garrotxa, on es troba Santa Pau, era una ciutat on està documentada la migració i tornada d'indians.
Tal com s’explica al llibre “Del volcà a la taula: els Fesols de Santa Pau”, de la Tura Soler, la forma tradicional de conrear els fesols en èpoques passades consistia a plantar-los al mig del blat de moro, ja que aquesta planta li servia per enfilar-se. Quan el blat de moro havia nascut es plantaven els fesols entre planta i planta de blat de moro.
Aquest sistema tenia un doble avantatge, ja que garantia dues anyades (una collita de blat de moro i una de fesols) i perquè la simbiosi era beneficiosa per a les dues espècies: els fesols proporcionaven al blat de moro el nitrogen necessari i el blat de moro garantia als fesols la humitat necessària i els protegia del perillós vent de ponent.
Tot i això, aquest era un sistema molt laboriós de cultivar els fesols, així que, de mica en mica, es va intentar plantar la fesolera sola. A partir d'aquí, els mateixos cultivadors van anar seleccionant les que s'enfilaven menys, fins a arribar a la varietat que es planta en aquests moments.
La denominació "Fesols de Santa Pau" s'utilitza com a mínim des del segle XIX per al comerç, impulsada els darrers anys per l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau.
Aquesta associació, fundada l'any 1988, té com a objectiu la promoció d'aquest llegum, així com la millora dels fesols inclosos dins la DOP a través de la realització d'estudis.
La Fira del Fesol de Santa Pau
La Fira de Sant Antoni és una fira dedicada a Sant Antoni Abat, el patró dels animals.
Durant els anys de la postguerra (anys quaranta -cinquanta) aquesta fira es va deixar de celebrar, fins que el 1982 es va recuperar.
No va ser fins a l'any 1991 que va sorgir la idea de fer coincidir aquesta fira amb el tast dels fesols.
Al tast hi participen diferents restaurants de la zona, cada un amb la seva recepta pròpia on, evidentment, l'ingredient principal són els Fesols de Santa Pau.
Un any després, l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau entra a formar part de l'organització de la fira.
Un dels actes que es du a terme aquest dia és el lliurament del fesol d'or, un distintiu que es dóna a les persones que més hagin destacat en la seva participació en activitats i actes del poble.
Fira del Fesol de Santa Pau, edició de l'any 2010 | Toni Colom
Fesols de Santa Pau a la marinera | Restaurant Can Xel
Cuina Volcànica
Els Fesols de Santa Pau són un dels principals productes que formen part de la Cuina Volcànica, un estil de cuina que promou un grup de restaurants de la Garrotxa, des del qual fomenten la utilització dels productes conreats, criats i elaborats de manera artesanal a la mateixa comarca de la Garrotxa per a la creació dels seus plats.
DOP Fesols de Santa Pau
Al juliol de 2015 la Comissió Europea va atorgar el certificat de Denominació d'Origen Protegida als Fesols de Santa Pau. Es van convertir així en el 20è producte català que va entrar al registre de productes alimentaris de qualitat protegits per la UE.
Els fesols també han estat reconeguts per l'Administració, a través de la seva inclusió en l'Inventari de Productes de la Terra, editat l'any 2003 pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.
Acte d’entrega del certificat de Denominació d'Origen Protegida als Fesols de Santa Pau, 2015 | Oriol Balagué