Recepta
Fesols de Santa Pau amb brandada de bacallà i alls tendres
Restaurant Portal del Mar (Can Daina)

Ingredients per a 4 persones:
- 300 g de Fesols de Santa Pau secs
- 200 g de bacallà dessalat
- 6 alls tendres
- Dues cullerades d’olives negres d’empeltre
- 100 ml de nata líquida per cuinar (de textura lleugera)
- Oli d’oliva
- Sal
Elaboració:
1. Posa els Fesols de Santa Pau en remull aproximadament 8 hores. Per fer-ho, posa'ls en un recipient i cobreix-los amb aigua freda, fins a uns quatre dits per sobre.
2. Passades les 8 hores, canvia l'aigua del recipient i cou els fesols a foc viu. En el moment que arrenqui el bull, abaixa el foc al mínim. Per tal que bullin pausadament, vés afegint petites quantitats d'aigua dins el recipient, fins que acabi la cocció. A partir de mitja cocció pots afegir-hi sal al gust.
3. Una vegada els fesols estan cuits, retira'ls del foc. Si tens temps, deixa'ls reposar unes hores a la nevera amb el seu suc i, quan els hagis d'utilitzar, escorre'ls.
4. Posa a escalfar una paella a foc baix i afegeix-hi un bon raig d'oli d'oliva. Neteja els alls, pica'ls ben petits i incorpora'ls a la paella. Remena durant un minut o minut i mig vigilant que no es cremin. Treu-los del foc, tapa la paella i deixa'ls reposar un parell de minuts més.
5. Retira uns quants alls de la paella i reserva'ls. Torna a posar la paella als fogons, aquesta vegada amb un foc més alt, i afegeix-hi el bacallà. Cuina-ho durant dos minuts.
6. Posa el contingut de la paella en un bol, afegeix-hi nata líquida, de mica en mica, i tritura-ho. Finalment, afegeix-hi els alls que havies reservat i incorpora'ls a la barreja.
7. Per fer l'olivada: retira el pinyol de les olives negres d'empeltre, posa les olives en un bol, cobreix-les amb oli d'oliva i tritura-les fins a aconseguir una textura fina. Reserva-ho.
8. Torna a posar al foc la mateixa paella amb què has fet el bacallà, afegeix-hi un raig d'oli ben generós i posa-hi els fesols i la brandada. Remena-ho amb suavitat, de baix a dalt, fins que la mescla estigui calenta.
9. Emplata la combinació de Fesols de Santa Pau i brandada i acaba el plat afegint-hi al damunt un raig d'olivada i un raig d'oli.
10. Per aportar un punt cruixent i divertit a la recepta pots utilitzar una làmina de pasta brick: talla-laen quadrats o triangles, pinta-la amb l'olivada que has preparat i cou-la al forn, durant 10 minuts aproximadament, a 180 graus. Incorpora el resultat al plat.
Una recepta de:

Restaurant Portal del Mar (Can Daina)
Carrer Vila Vella, 16. 17811 Santa Pau
Tel.: 972 680 442
restaurant@portaldelmar.es
www.portaldelmar.es