Recepta
Gaspatxo de Fesols de Santa Pau amb brandada de bacallà i verdures
Restaurant L’Hostalet

Ingredients per a 4 persones:
- 400 ml del suc fred de bullir els fesols
- 200 g de Fesols de Santa Pau cuits i freds
- 150 ml d’oli d’oliva verge extra
- 25 ml de vinagre de vi blanc
- 6 grans d’all
- 12 galets mitjans
- 100 g de bacallà per a esqueixar
- 100 ml d’oli de gira-sol
- Pebrot verd
- Pebrot vermell
- Ceba
- Tomata
- Cibulet
- Sal
- Pebre negre
Temps de preparació:
45 minuts aproximadament i unes 2 hores per refredar-ho.
Elaboració:
1. Cou els galets en aigua salada i retira'ls quan estiguin al punt. Refreda'ls ràpidament i reserva'ls.
2. Escalfa oli de gira-sol en un cassó, a foc baix, i posa-hi dos grans d'all pelats perquè hi deixin el gust. Retira els alls i guarda l'oli.
3. Pica dos grans d'all més i cou-los en un altre cassó amb una mica de l'oli anterior. Després afegeix-hi el bacallà sense que es cogui i retira-ho del foc.
4. Tritura el bacallà amb una batedora elèctrica i, sense deixar de batre, afegeix-hi l'oli infusionat d'all de mica en mica. Cal anar amb compte per evitar que es talli.
5. Finalment, salpebra-ho al gust i deixa-ho refredar.
6. Blanqueja els altres dos grans d'all: pela'ls i posa'ls en un cassó amb aigua freda. Escalfa el cassó fins que l'aigua bulli i deixa refredar els alls. Repeteix el procés dues vegades més.
7. Amb una batedora tritura els Fesols de Santa Pau (reserva'n uns quants per muntar el plat), el suc de bullir-los i els dos grans d'all blanquejats. Emulsiona-ho amb l'oli d'oliva i el vinagre de vi blanc. Un cop fet, salpebra-ho al gust, cola-ho i reserva-ho a la nevera.
8. Per finalitzar, munta el plat: primer de tot, posa la brandada dins d’una mànega pastissera i omple’n els galets. Després, neteja i talla les verdures en daus petits i pica el cibulet. Dins d’un plat soper posa: tres galets, una mica de les verdures tallades, els fesols que has guardat i el cibulet. Serveix el gaspatxo de fesols amb una gerra.
9. Una vegada a taula, aboca el gaspatxo de Fesols de Santa Pau dins del plat, al gust de cada comensal. Acaba el plat amb un cordó d'oli d'oliva verge extra pel damunt.
Una recepta de:

Restaurant L’Hostalet
Carrer de Vic, 18. 17177 Hostalets d'en Bas
Tel.: 972 690 006
hostalet@garrotxahostalatge.cat
www.restaurantlhostalet.com