La Covid-19 ha sacsejat durament la restauració catalana. Les restriccions de tancament durant els primers mesos de la pandèmia; les posteriors restriccions, que reduïen l’aforament i obligaven a mantenir les distàncies entre les persones; i la disminució del turisme; van portar al sector al col·lapse i molts establiments es van veure obligats a tancar temporalment o de forma permanent.
De retruc, aquesta situació també ha afectat als cultivadors de Fesols de Santa Pau, ja que, si no hi havia clients als restaurants i els restaurants no obrien, tampoc hi havia demanda de fesols.
Amb l’objectiu d’ajudar als restauradors de Santa Pau i als cultivadors de fesols, l’Ajuntament de la vila i la DOP Fesols de Santa Pau, amb col·laboració amb Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, han llançat la campanya “Fem Bullir l’Olla”.
A la campanya els restauradors obren les portes dels seus establiments i de les seves cuines per mostrar les millors receptes elaborades amb aquest llegum com a element central, reivindicant la feina de la pagesia que fa possible el seu conreu, la feina dels professionals de la cuina a l’hora d’elaborar-lo, i el territori, Santa Pau, que amb els seus sòls volcànics fa possible que aquest sigui un producte únic.
El gastrònom garrotxí Pep Nogué, tota una autoritat en la matèria i coneixedor dels productes autòctons, també ha participat en el vídeo promocional de la campanya.
La Fonda Cal Sastre presenta un empedrat de Fesols de Santa Pau.
El Restaurant Can Rafelic elabora un dels plats més clàssics i valorats, els Fesols de Santa Pau amb cansalada.
El Centre Cívic de Santa Pau ofereix una tapa de Fesols de Santa Pau amb sèpia i cloïsses.
L’Hostal dels Ossos combina els Fesols de Santa Pau amb botifarra i cansalada.
I el Restaurant Masnou prepara una amanida de Fesols de Santa Pau.