La sequera que va patir Catalunya durant l’estiu de 2022 també va afectar a la Garrotxa i al terme municipal de Santa Pau. I, en conseqüència, el cultiu del seu producte insígnia, els fesols, es va veure greument afectat.
Les escasses pluges van fer que els pagesos haguessin de reiniciar els processos de cultiu i, en els pitjors casos, que abandonessin el cultiu o ni tan sols arribessin a sembrar-lo. Cosa que va fer que la collita fos un 75% inferior a la de l’any anterior.
Les pluges del mes d’agost van ajudar a que una part de les plantacions poguessin superar la sequera. Algunes plantes van reviure i van començar a brotar i alguns pagesos van aprofitar aquest moment per reiniciar els cicles de cultiu, tornant a plantar de nou. Això va fer que les previsions milloressin parcialment, tot i que moltes altres fesoleres no van tenir la mateixa sort i es van acabar assecant als camps sense haver tingut ocasió de donar els seus fruits.
La collita, que, segons la tradició, s’havia de fer per Sant Miquel (el 29 de setembre), en general es va haver de posposar fins a l’octubre a causa d’aquests inconvenients. Aquest fet va provocar una nova preocupació als agricultors: el fred i el risc de gelades primerenques.
Tot plegat va generar a molts dels pagesos a una situació de frustració, perquè no podien fer front a la demanda dels seus clients. Els Fesols de Santa Pau són un producte on la demanda normalment supera l’oferta, pel fet que els camps on es conrea aquest llegum són limitats. Aquest fet i les condicions adverses de la campanya anterior, van fer que els pagesos es trobessin, més que mai, en la situació d’haver de dir als clients que no tenien producte i que tampoc sabien quan en tornarien a tenir.